Estudio de prevalencia de escherichia coli enterohemorrágica en canales de vacuno y cerdo faenadas en la Región Metropolitana, Chile

Autores/as

  • Marisol Burgos
  • M. Cristina Martínez
  • Bernardita Barría
  • Marco Pérez
  • Marcelo Ulloa
  • Alejandra Vaquero
  • Germán Ayala
  • Julio Ojeda
  • David Fuentes
  • Hugo Schenone

Resumen

The purpose was to determine Enterohemorragic E.coli in carcasses inside Metropolitan Region of Chile. Sampling was done between April 2000-Dic 2001 in all slaughterhouses, the number of samples was determinated by Vetstat Statistic Program, 3% error and 5% significante, 250 g of meat was taken just after been slaughtered. Suspicious colonies were confirmed using biochemical tests for E. coli and confirmed ones were run by PCR. Citotoxin identification were done using specific primers for 348 bp and 581 bp regions for stxl and stxll genes. 406 samples were analyzed, 226 (56%) cattle and 180 (44%) pork. StxII gen presente were detected in two beef samples out ok 226(0.89%). ECEH prevalence in beef meat is occasional on the other hand the microorganism was not detected in pork, this could be due to the slaughtering good practices and properly handling of carcasses that has been implemented on slaughterhouses, as well aspermanent sanitary surveillance on this stablishments by SESMA. (Environmental Health Service of Metropolitan Region).

Palabras clave:

ECEH, canales de cerdo, canales de vacuno.

Biografía del autor/a

Marisol Burgos

Subdepartamento Calidad de los Alimentos, Servicio de Salud del Ambiente de la Región Metropolitana. 
Dirección: San Diego 630 piso 8, Santiago.
Fax: 3992783.

M. Cristina Martínez

Laboratorio de Salud Ambiental, Servicio de Salud del Ambiente de la Región Metropolitana.

Bernardita Barría

Laboratorio de Salud Ambiental, Servicio de Salud del Ambiente de la Región Metropolitana.

Marco Pérez

Subdepartamento Calidad de los Alimentos, Servicio de Salud del Ambiente de la Región Metropolitana. 
Dirección: San Diego 630 piso 8, Santiago.
Fax: 3992783.

Marcelo Ulloa

Subdepartamento Calidad de los Alimentos, Servicio de Salud del Ambiente de la Región Metropolitana. 
Dirección: San Diego 630 piso 8, Santiago.
Fax: 3992783.

Alejandra Vaquero

Subdepartamento Calidad de los Alimentos, Servicio de Salud del Ambiente de la Región Metropolitana. 
Dirección: San Diego 630 piso 8, Santiago.
Fax: 3992783.

Germán Ayala

Subdepartamento Calidad de los Alimentos, Servicio de Salud del Ambiente de la Región Metropolitana. 
Dirección: San Diego 630 piso 8, Santiago.
Fax: 3992783.

Julio Ojeda

Subdepartamento Calidad de los Alimentos, Servicio de Salud del Ambiente de la Región Metropolitana. 
Dirección: San Diego 630 piso 8, Santiago.
Fax: 3992783.

David Fuentes

Subdepartamento Calidad de los Alimentos, Servicio de Salud del Ambiente de la Región Metropolitana. 
Dirección: San Diego 630 piso 8, Santiago.
Fax: 3992783.

Hugo Schenone

Subdepartamento Calidad de los Alimentos, Servicio de Salud del Ambiente de la Región Metropolitana. 
Dirección: San Diego 630 piso 8, Santiago.
Fax: 3992783.